Καρυδιά Ν. Αμερικής

 

ΕΙΔΟΣ ΞΥΛΟΥ

Κοινά ονόματα: ΚΑΡΥΔΙΑ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Walnut S. American, Peruvian walnut.

Βοτανική ταξινόμηση: Juglans neotropica. Οικ.: Juglandaceae.

ΓΕΝΙΚΑ

Κύρια προϊόντα στην αγορά: Πριστή ξυλεία, καπλαμάς.

Φυσικές ιδιότητες - δομή - προέλευση: Ξύλο μετρίου βάρους προς βαρύ (650 kg/m³), με εγκάρδιο χρώματος ωραίου σκούρου καφέ με σχεδίαση μαύρων γραμμών. Ξύλο ευθύϊνο και καμιά φορά με κυματοειδή σχεδίαση και με υφή τραχεία (πορώδες ξύλο). Φύεται στο Περού, Κολομβία, Εκουαντόρ, Βενεζουέλα, Μεξικό, Αργεντινή.

Φυσική διάρκεια στο χρόνο: Ξύλο μέτρια ανθεκτικό στους μύκητες. Το σομφό μπορεί να προσβληθεί από τα έντομα Lyctus και Anobium. Το ξύλο είναι ανθεκτικό σε βιοδιάσπαση (biodegradation).

Μηχανικές ιδιότητες: Ξύλο με μέση αντοχή σε κάμψη και αντίσταση σε κρούση, με υψηλή αντοχή σε θλίψη και με χαμηλή ακαμψία. Ξύλο συμπαγές και ελαστικό με εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες.

Πυκνότητα: R (12-15%) = 0,65 gr/cm³

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΞΥΛΟΥ

Συμπεριφορά στη ξήρανση και σταθερότητα μετά την ξήρανση: Καλή ξήρανση με ελαφρά τάση για στρέβλωση. Υπάρχει μέση μεταβλητότητα διαστάσεων μετά την ξήρανση.

Συμπεριφορά στον εμποτισμό: Το σομφό είναι διαπερατό και το εγκάρδιο ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Συμπεριφορά στην κάμψη (καμπύλωση): Πολύ καλή συμπεριφορά στην καμπύλωση με άτμιση.

Κατεργασία με μηχανήματα - βαθμός στόμωσης εργαλείων: Εύκολη κατεργασία με εργαλεία χειρός και μηχανήματα, με μέτριο βαθμό άμβλυνσης των εργαλείων. Το πλάνισμα και η λείανση προσφέρουν λεία και στιλπνή επιφάνεια. Η κατεργασία κοπής-λείανσης απαιτεί λήψη μέτρων προστασίας (μάσκα-φόρμα) από την σκόνη του ξύλου που περιέχει εκχυλίσματα που ερεθίζουν, το αναπνευστικό και το δέρμα.

Συμπεριφορά στο κάρφωμα και στο βίδωμα: Εύκολο κάρφωμα και βίδωμα.

Συμπεριφορά στη συγκόλληση: Καλή συγκόλληση.

Συμπεριφορά στη βαφή και το φινίρισμα: Καλή βαφή, πολύ καλό φινίρισμα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Έπιπλα υψηλής ποιότητας, λεπτοξυλουργική, μουσικά όργανα, κοντάκια όπλων και gunstocks, εξαρτήματα καταστημάτων, γραφείων, τραπεζών, διακοσμητικοί καπλαμάδες για επένδυση και μαρκετερί.

 

teak isoveno 660