Οξυά

 

ΕΙΔΟΣ ΞΥΛΟΥ

Κοινά ονόματα: ΟΞΥΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ, αγγλική, γαλλική, ελληνική, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Βοτανική ταξινόμηση: Fagus sylvatica. Οικ.: Fagaceae.

ΓΕΝΙΚΑ

Κύρια προϊόντα στην αγορά: Πριστή ξυλεία, καπλαμάς.

Φυσικές ιδιότητες - δομή - προέλευση: Ξύλο βαρύ (720 kg/m³). Το εγκάρδιο είναι πολύ ωχρό ροζέ - καφέ. Σε όλη την Ευρώπη ατμίζεται και αποκτά ομοιόμορφο κοκκινωπό καφέ χρώμα. Ορισμένοι κορμοί έχουν σκούρο κόκκινο εγκάρδιο. Ξύλο ευθύϊνο με λεπτή και ομοιόμορφη υφή. Φύεται στην Κ. Ευρώπη, Βρετανία, Δ. Ασία.

Φυσική διάρκεια στο χρόνο: Είναι εύθαρτο στο χρόνο. Προσβάλλεται από το έντομο ανόβιο (έντομο των επίπλων και ρολόι του θανάτου). Το σομφό προσβάλλεται από το longhorn beetle.

Μηχανικές ιδιότητες: Έχει υψηλή αντοχή σε θλίψη (crushing), με μέτριο Μ.Ε. και μέση αντίσταση σε αιφνίδια φορτία.

Πυκνότητα: R (12-15%) = 0,72 gr/cm³

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΞΥΛΟΥ

Συμπεριφορά στη ξήρανση και σταθερότητα μετά την ξήρανση: Ξηραίνεται αρκετά γρήγορα, αλλά με τάση για στρέβλωση, σχισίματα στα άκρα, επιφανειακές ρωγμές και για ρίκνωση. Απαιτεί προσοχή στην τεχνητή ξήρανση. Μετά την ξήρανση παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα στις διαστάσεις κατά τη χρήση.

Συμπεριφορά στον εμποτισμό: Ξύλο διαπερατό στον εμποτισμό.

Συμπεριφορά στην κάμψη (καμπύλωση): Εξαιρετικά καλή συμπεριφορά στην καμπύλωση με άτμιση.

Κατεργασία με μηχανήματα - βαθμός στόμωσης εργαλείων: Η ποιότητα της κατεργασίας εξαρτάται από τις συνθήκες ανάπτυξης του δένδρου και την ποιότητα ξήρανσης. Ξύλο με ανώμαλη δομή και κακή ξήρανση, σφηνώνει στους δίσκους, καίγεται στην εγκάρσια κοπή και είναι δύσκολο στο πλάνισμα. Παρουσιάζει μέση αντίσταση στην κατεργασία με εργαλεία και μηχανήματα και προκαλεί μέσο βαθμό στόμωση των εργαλείων.

Συμπεριφορά στο κάρφωμα και στο βίδωμα: Απαιτείται προτρύπημα για το κάρφωμα.

Συμπεριφορά στη συγκόλληση: Συγκόλληση καλή.

Συμπεριφορά στη βαφή και το φινίρισμα: Βαφή καλή, εξαιρετικό φινίρισμα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Έπιπλα, ντουλάπια, ξυλουργική υψηλής ποιότητας, πάγκοι, τακούνια παπουτσιών, παιχνίδια, τορνευτά, είδη σπορ, σκεύη, μουσικά όργανα, πατώματα, βαριές κατασκευές, έργα σε μαρίνες (μετά από εμποτισμό), αντικολλητά, επένδυση επιφανειών.

 

teak isoveno 660