Δρυς

 

ΕΙΔΟΣ ΞΥΛΟΥ

Κοινά ονόματα: ΔΡΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ, Oak European, Αγγλική-Πολωνική κλ.π. Δρυς (1), Pendunculata oak (2)

Βοτανική ταξινόμηση: (1) Quercus petrea, Q. sessiliflora (2) Q. ropur, Q. pendunculata. Οικ.: Fagaceae

ΓΕΝΙΚΑ

Κύρια προϊόντα στην αγορά: Πριστή ξυλεία, καπλαμάς

Φυσικές ιδιότητες - δομή - προέλευση: Ξύλο βαρύ (670-720 kg/m3). Το εγκάρδιο έχει χρώμα ανοικτό κίτρινο καφέ προς το κίτρινο-γκρι. Ξύλο συνήθως ευθύινο αλλά μπορεί να έχει ανώμαλη δομή να είναι cross grained, ανάλογα με τις συνθήκες ανάπτυξης. Έχει την χαρακτηριστική σχεδίαση της χρυσαλίδας σε ακτινικές τομές, λόγω των πλατειών ακτινών. Η Βρετανική και Βαλτική δρυς είναι σκληρή και τραχεία με ειδικό βάρος 720 kg/m3 ενώ η δρυς της Ν. Πολωνίας και η μαλακότερη δρυς της Σλοβενίας έχουν πυκνότητα 670 kg/m3. Φύεται στην Ευρώπη, Βρετανία, Μ. Ασία και Β. Αφρική.

Φυσική διάρκεια στο χρόνο: Το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό. Η περιεκτικότητα οξέων, επηρεάζει τα μέταλλα και προκαλεί διάβρωση γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται μη σιδηρούχα ή γαλβανισμένα μέταλλα.

Μηχανικές ιδιότητες: Αν έλθει σε επαφή με σιδηρούχα μέταλλα αποκτά μπλε κηλίδες, λόγω οξείδωσης.

Πυκνότητα: R (12-15%) = 0,67-0,72 gr/cm3

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΞΥΛΟΥ

Συμπεριφορά στη ξήρανση και σταθερότητα μετά την ξήρανση: Πολύ αργή ξήρανση με τάση για σχίσιμο και ραγάδες. Υπάρχει μικρή μεταβλητότητα διαστάσεων μετά την ξήρανση.

Συμπεριφορά στον εμποτισμό: Το σομφό είναι διαπερατό και το εγκάρδιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Συμπεριφορά στην κάμψη (καμπύλωση): Πολύ καλή συμπεριφορά στην καμπύλωση με άτμιση.

Κατεργασία με μηχανήματα – βαθμός στόμωσης εργαλείων: Προκαλεί μέτριο με μεγάλο βαθμό άμβλυνσης εργαλείων, τα οποία πρέπει να διατηρούνται τροχισμένα. Για πλάνισμα και μορφοποίηση απαιτείται γωνία κοπής 200.

Συμπεριφορά στη συγκόλληση: Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Συμπεριφορά στη βαφή και το φινίρισμα: Πολύ καλή διαδικασία βαφής και φινιρίσματος.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η απόφραξη των αγγείων, λόγω της τήλωσης, καθιστά τις λευκές δρυς αδιαπέραστες από υγρά και συνεπώς κατάλληλες για βαρέλια κονιάκ, κρασιού και μπύρας. Η δρυς Σλοβενίας, Γερμανίας, Volhynian προτιμώνται για έπιπλα. Η αγγλική δρυς είναι καλύτερη για ξυλοναυπηγική, κατασκευές σε λιμάνια και ντοκ, κυματοθραύστες, βαγόνια τραίνων, σκάλες, κατώφλια παραθύρων και άλλες κατασκευές σε επαφή με το έδαφος. Ξυλουργική υψηλής ποιότητας, φέρετρα, εκκλησιαστικά έπιπλα και ξυλόγλυπτα, πατώματα, αμαξώματα, αντικολλητά, διακοσμητικοί καπλαμάδες με σχεδίαση χρυσαλίδας, σταγόνων βροχής.

 

teak isoveno 660